Af Jakob Gormsen

Finn Hjortskov Jensens litografi af gule mælkebøtter med saftiggrønne kraftige blade er et virkelig flot billede!

Knoppernes og de udsprungne blomsters gule former dominerer billedet med deres varme flader og store gyngende rytmer. Men langsomt overtager den mørke kraftige grønne dominansen, og billedrytmen forstærkes voldsomt. Ja, den næsten eksploderer i sin kraft. Ikke mindst ved hjælp af de stærke røde streger, der snor sig uregelmæssigt og vildt gennem blade og blomster som piskende farlige slanger. Og pludselig er det så de røde farver langs kanterne, der kæmper mod de blå og hvide om overtaget.

Og det har vel været F.H.J.s egentlige mening: at sætte farver op mod hinanden, måle deres indbyrdes styrker i en umættelig flammende udtrykskraft. Og hvilke nuancer i rødt! Fra mørkerød over orange via lilla til gult. En farvesymfoni i sig selv. I utrolige variationer!

Det er ingen kunst at bruge stærke farver. Det kan børn gøre uden at tænke over det. Men at bruge farverne så disciplineret som her, at få et sammenhængende billede ud af det med et tydeligt motiv med linjer og flader, dybde og form, helhed – det er utroligt svært. Men F.H.J. bruger sorte streger og skraveringer og let henkastede prikker og farveklatter til at skabe sammenhæng og liv.

Finn Hjortskov Jensens litografi med mælkebøtter som motiv og lavet med den slags oliekridtsfarver som ethvert barn har og kan bruge, altså helt enkle midler, er et utroligt godt billede. Et af de bedste, jeg har set fra hans hånd.